Laatste Stelling

Zelfs vandaag de dag is het werk van Fermat, de meest spraakmakende wiskundige uit de zeventiende eeuw, actueel. Onbewust wordt er op allerlei vlakken gebruik gemaakt van zijn theorieën. Als grondlegger van de moderne getaltheorie met de meest intrigerende stelling aller tijden, zien wij zijn werk overal terug. De genoemde fascinerende stelling, beter bekend als de Laatste Stelling van Fermat, heeft wiskundigen door de eeuwen heen altijd bezig gehouden. Nog steeds weten wij niet of Fermat zelf in het bezit was van het bewijs van deze uiterst complexe stelling. De raadselachtige wijze waarmee Fermat zijn Stelling opschreef in zijn exemplaar van Arithmetica, maakte de queste naar het bewijs alleen maar interessanter: 
“I have discovered a truly remarkable proof which this margin is too small to contain.” Zoals dit citaat uit zijn werk weergeeft, heeft Fermat beweerd dat de kantlijn te smal was om het bewijs voor de stelling te leveren. Het is niet moeilijk te begrijpen dat zijn citaat dan een ironisch gevoel opwekt als er rekening wordt gehouden met het uiteindelijke bewijs van rond de 110 pagina's. In zijn andere werken is niet meer gerefereerd aan de Stelling. Ook zijn veel van Fermats werken helaas nooit teruggevonden en zeer waarschijnlijk verloren gegaan We zullen hierdoor nooit het antwoord krijgen op de vraag of Fermat zijn tijd al eeuwen vooruit was of dat hij meer heeft beweerd dan hij daadwerkelijk zou hebben kunnen waarmaken. Immers de Schotse wiskundige Andrew Wiles had zich vanaf 1986 zeven jaar teruggetrokken, om in dit mysterie van deze op het oog zo eenvoudige stelling te duiken...

Zie in het filmpje (BBC) hieronder een uitgebreid verslag van het verhaal achter het mysterie van deze stelling en hoe Andrew Wiles het wist te ontrafelen na vele jaren.“I have discovered a truly remarkable proof which this margin is too small to contain.”
(Pierre de Fermat)

Andrew Wiles documentary
Comments